Kompetencia alapú oktatás

A TÁMOP 3.1.4. Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben

 

A HISZK Eötvös József Székhelyintézmény pályázati munkájában résztvevő kollégák
 
 
Szövegértés-szövegalkotás kulcskompetencia:
Szabó Gabriella
„A” modul magyar nyelv- és irodalom
tantárgytömbösített oktatás bevezetése

 
 

 
 
 
Matematikai kulcskompetencia
 
Rácz Richard
„A” modul matematika
3 hetet meghaladó projekt megszervezése

Kecskemétiné Nánai Marianna
„B” modul kémia
3 hetet meghaladó projekt megszervezése
Dr. Patariczáné Kelecsényi Magdolna
„B” modul földünk és környezetünk
műveltségterület tantárgyi bontás nélkül
moduláris program megszervezése

 

 
Idegen nyelvi kulcskompetencia

 
Benyhe-Kis Beáta
A” modul angol nyelv
témahét megszervezése
tanulói laptop programban való részvétel
Juhász Zoltánné
A” modul angol nyelv
témahét megszervezése
tanulói laptop programban való részvétel

 

 

Csak továbbképzésben résztvevő kollégák: 

Czili Réka
SNI tanulók együttnevelése
Földesiné Laurinyecz Mária
SNI tanulók együttnevelése
Martonosiné Rácz Erika
mérés-értékelés
Orbán István
menedzsment-képzés
 
 
Szakmai vezető:
Molnár Katalin
 
IKT asszisztens:
Benyhe Kis László
Share/Save

Élet-Tér-Idő projekt indító kirándulás.

2010. március 4-én a 9.B osztály tanulóival a TÁMOP pályázat keretein belül kirándulást tettünk Budapesten. Megtekintettük a Magyar Természettudományi Múzeumot, majd a Planetáriumban megnéztük a "Bolygóközi társasutazás" című előadást.
Ez a kirándulás indítja a három hetet meghaladó "Élet-Tér-Idő" című természettudományos projektet.
Az utazáskor készült képeket megtaláljátok a galériában.

Share/Save

Erdei iskola 10.D 2010. március 16-19.

2010. március 16-19. között erdei iskolában voltunk Klastrompusztán a TÁMOP 3.1.4. keretein belül.

Első nap délután Visegrádon Mátyás király világába csöppentünk bele. Éjszaka a sűrű, sötét erdőben túráztunk, dagonyáztunk és bátorságpróbát tettünk. A Nagy Medvével nem az erdőben, hanem a csillagos égbolton találkoztunk.
Másnap délután Esztergomba mentünk, ahol megnéztük a Duna múzeumot, bementünk a Bazilikába és sétát tettünk a Mária Valéria hídon.
A következő nap Klastrompuszta és Kesztölc feltérképezése zajlott, a környéken túrázgattunk.
A kirándulások között az „égig érő tanteremben” tanultunk, és kompetenciát fejlesztettünk: földrajz, biológia, angol, történelem, magyar, rajz és matematika órák keretein belül.

Dr. Patariczáné Kelecsényi Magdolna
Juhász Zoltánné

Share/Save

Erdei Iskola Klastrompusztán

Erdei Iskola Klastrompusztán

Az első nap programjában Pusztavacs, Magyarország földrajzi közepe szerepelt, majd az Ősborókást néztük meg szemerkélő esőben. Kedden a munkafüzet feladatait oldottuk meg. Rajzoltunk térképet, terveztünk tiltó táblákat, a Duna-Ipoly nemzeti park különleges élőlényeivel ismerkedhettünk. Délután egy anticiklon ereszkedett a völgy fölé, ennek áldásos hatását pár óráig élvezhettük. Kiültünk a fogadó teraszára és angol feladatokat oldottunk meg, igen oldott hangulatban. Este szabadprogram keretében ki-ki kedvenc szórakozásának élt. Fejlesztettük matematikai kompetenciánkat, szövegértéssel foglalkoztunk, énekeltünk, s természetfilmeket néztünk. Szerdán egy ciklon érte el a Klastromrom területét, bőséges esővel öntözve a hegyoldalt. Így ismét feladatokat oldottunk meg. Újra plakátokat készítettünk, amely témájában a természet, a természeti környezet védelme szerepelt a központi helyen.

Szemerkélő esőben túráztunk, Kesztölc életébe kukkantottunk be.

Csütörtök délelőtt Visegrádon voltunk Mátyás királynál, egy középkori vár életét ismertük meg. Délután Esztergomban, a Duna Múzeumban "vizes" játékokat játszottunk, s hazánk vízrajzával ismerkedhettünk meg. Este két új "osztálytársunk" is érkezett, Falcon a vándorsólyom és Nünüke, a vadászgörény. Gyorsan barátságot kötöttek, ami a mellékelt képeken is jól látszik.

Az utolsó nap délelőttjén befejeztük a plakátokat, angol feladatokat oldottunk meg és csomagolás után indultunk haza. A velünk hozott kőzetekből sziklakertet építünk.

Share/Save

Kirándulás a TÁMOP pályázat keretében

Budapesti kirándulás

2010.01.20.-án elindult a HISZK Eötvös József Székhelyintézmény 11.D osztálya vonattal Budapestre, hogy a ,,bűnügy” témájában megtekintsék a CSI – Az interaktív kiállítást a Millenáris Fogadóban. Reggel hat órakor indultunk el a hódmezővásárhelyi vasútállomásról, és egy Szegedi átszállás után a ,,Nyugati”-tól villamossal jutottunk el a tárlatra.
Röviden a kiállításról: A kiállításon mindenki egy órára igazi helyszínelővé, törvényszéki nyomozóvá válhatott. A belépés után egy videós eligazítás következett, amely a három előkészített bűnügyi helyszín egyikéhez irányított minket. A helyszínen mindenki kapott egy nyomozói jegyzetfüzetet, amelynek segítségével megvizsgáltuk a bizonyítékokat, nyomokat és eldöntöttük melyik fontos, melyik nem.
A ,,helyszínelősdi” mind a diákok- mind a kísérőtanárok tetszését elnyerte. A kiállítás tartalmának megbeszélése után a csapat ismét a tömegközlekedés eszközeinek használatával vette az utat a Szépművészeti Múzeumhoz, ahol az egyik állandó kiállítást néztük meg. Sok érdekes műalkotás és festmény volt itt. Mindenki szabadon választhatta ki, melyik teremben mit néz meg, igyekeztünk mindent szemügyre venni. Igen sokat kellett sétálni oda-vissza, ezért mindenki elfáradt és a vonatállomás mellet található WESTEND city centerben kifújhattuk magunkat. Volt itt aki vásárlással, ebédeléssel foglalta el magát abban a másfél-két órában, amit itt töltöttünk. Elérkezett a hazaút ideje, amit már nap végére-senki sem bánt . A hódmezővásárhelyi pályaudvaron szétvált a csapat, és mindenki elindult hazafelé. Úgy gondolom, hogy mindenki sok pozitív élménnyel, emlékkel gazdagodott ezen a kiránduláson.

Somodi András 11. D

Share/Save

Színházlátogatás

2010. február 19-én a 10. A osztály a TÁMOP 3.1.4. keretében színházlátogatáson vett részt a budapesti Kolibri Színházban.

Az előadást - diákjaink aktív részvételével - drámapedagógusok által vezetett foglalkozás követte, ahol közösen próbáltak megoldást találni a darab által felvetett kérdésekre, majd lehetőségük volt a színészekkel való személyes találkozásra is. A színházlátogatás sikeres volt, maradandó élményt hagyott mindenkiben.

 

Képek a Galériában.

Share/Save