Határtalanul pályázat - első utazás

2019. április 1-6-ig székelykeresztúri testvériskolánk 20 diákját és két tanárát láttuk vendégül a Határtalanul pályázat keretében.

Az "Együttműködés Szakképző iskolák között" pályázat felhívására benyújtott,  Murok, cimet, pityóka című projektünk 2 520 000 forint vissza nem térítendő támogatásban részesült. Az elnyert összeg teszi lehetővé az Eötvös és a székelykeresztúri Zeyk Domokos Technológiai Líceum diákjai számára a déli és a székely nyelvjárás tanulmányozását Hódmezővásárhelyen és Székelykeresztúron.

Vendégeinknek megpróbáltunk gazdag programot összeállítani, hogy új ismeretekkel és szép élményekkel térjenek haza Székelyföldre. A Németh László Városi Könyvtárban Benkő Lászlóval, a Wass Albert Irodalompártoló Egyesület elnökével beszélgettünk, aki sokat tesz régiónkban a nyelvjárás megőrzéséért, ápolásáért. Hangfelvételen rögzítettük szavait. Feltérképeztük a déli nyelvjárás legfontosabb jellemzőit, különleges tájszavait, szólásait.

Kirándulást szerveztünk Makóra és Szegedre, hogy Hódmezővásárhely kulturális értékei mellett ezeket a városokat is megmutassuk az erdélyi diákoknak. Mártélyon játékos vetélkedő formájában adtunk át ismereteket a környék természeti értékeiről. A diktatórikus rendszer természetéről kaphattak képet az Emlékpont Múzeumban. Az Alföldi Galériában Papageorgiu Andrea festményeinek varázslatos világa bűvölte el látogatóinkat.

A hódmezővásárhelyi Mozaik Mozi jóvoltából a Shazam! című filmet izgulhatták végig a diákok. A szegedi Eli-alps lézerközpontban az optikai tudományok világába nyerhettek betekintést. Testet-lelket frissítő élményt jelentett a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdőben eltöltött pénteki nap. Köszönjük a felajánlásokat, amelyekkel színesebbé tehettük vendégeink programját.

Hasznosan, eredményesen és kellemesen töltöttük el közösen ezt a hetet, és már nagyon várjuk a májusi utazást!

                                                                Bacsó Ilona, projektvezető

Share/Save